Historia

Początkowo sprawa nie wyglądała tak różowo i smacznie jak dziś. Pierwsza wzmianka o sushi pojawiła się ponad tysiąc lat temu, ale w niczym nie przypominała tej egzotycznej, japońskiej potrawy, która podbija podniebienia na całym świecie. Tak właściwie to prawdopodobnie nawet nie pochodzi z kraju Kwitnącej Wiśni. Pierwsza forma tego posiłku polegała na tym, że soloną rybę fermentowano wraz z ryżem, po czym ryż odrzucano. Powoli doskonalono metody kulinarne, jedzono na wpół sfermentowane ryby, których przygotowanie trwało nieco krócej, aż w dziewiętnastym wieku odkryto ocet ryżowy i odstąpiono zupełnie od fermentowania. Od tego momentu już nie trzeba było tak długo czekać, aby przyrządzić sushi – wystarczyło kilka sekund. Był to swego rodzaju pierwszy japoński fasto-food, ponieważ zaczęto sprzedawać porcje na ulicy. Kawałki ryby, zamarynowane w sosie sojowym lub mocno solone, układane były na bloczku ryżu i, w nieco większym rozmiarze niż ten dzisiejszy, rozprowadzane wśród przechodniów.