Jak polubić sushi?

Sushi to dosyć kontrowersyjne danie. Niektórzy za nim nie przepadają, inni uważają, za jeden z największych przysmaków świata. Wiele osób boi się nawet spróbować sushi, niektórzy zaś nie mogą się doczekać, by tego dania skosztować. Skąd te wszystkie kontrowersje? Czy to danie zasługuje na opinię, która je otacza – opinię dania niezwykłego i bardzo egzotycznego? Jedni jedzą sushi sporadycznie i tylko dlatego, że to wyjątkowe, a więc ekskluzywne danie. Inni zaś nie mogą się tylko doczekać okazji, by kosztować sushi i smakować tego dania jak najczęściej, nie tylko na wystawnych kolacjach, ale także w domu. Dlaczego jednak nie każdy może się w nim rozsmakować? Dlaczego okazuje się to danie – przynajmniej w naszym rejonie – wykwintne, a z drugiej strony wywołujące spore kontrowersje? Teoretycznie odpowiedź jest prosta. Jest to danie faktycznie egzotyczne, dalekowschodnie i już samo jego przygotowanie, ale także jego składniki, nie są dla nas ani w pełni znane, ani zbyt często podawane (przynajmniej nie w ten sposób). Przyjrzyjmy się więc bliżej tajnikom sushi. Ryż i ryba – brzmi znajomo, jeśli jednak myślisz, że to wszystko, to znacznie się mylisz. Dodatkami do ryżu nie jest bowiem sama ryba, często wraz z nią w daniu występują owoce morza, wodorosty, warzywa czy grzyby. To co w sushi jako daniu najbardziej zazwyczaj dziwi – to surowa postać dania. To jednak w Japonii, skąd pochodzi to danie, w ogóle nie jest dziwne. Istnieje tam cała gromada potraw, zwanych saskimi. To dania , których głównym składnikiem jest surowe mięso. Najczęściej ryb. Podaje je się z odpowiednimi przyprawami, niemal zawsze z sosem sojowym. Świeżość mięsa powinno nam gwarantować, że mimo surowej postaci, nie zaszkodzi nam. To zresztą najczęstsza obawa wobec sushi. Dlatego w wielu restauracjach sushi przygotowuje się na oczach klientów, którzy mają możliwość naocznego przekonania się, że sushi to potrawa dla nas bezpieczna i przygotowywana w staranny sposób ze składników najlepszej jakości. Kolejna sprawa to ryż: w profesjonalnie przygotowanym sushi nawet smak ryżu może nas zdziwić i wcale nie przypominać tego znanego nam z polskiej kuchni. Dlatego też samodzielne przygotowanie tego dania nie jest najprostsze. Wybranie się na początku swojej przygody z sushi do dobrej restauracji, gdzie przygotują nam to danie specjaliści, jest dobrym pomysłem. Możemy się w ten sposób przekonać, czy to danie w ogóle jest dla nas. I mieć przy tym pewność, że ani nam nie zaszkodzi, ani nie będziemy jedli jedynie „sushipodobnego” dania. Niemniej niełatwo się do shushi przekonać. Nie wszyscy lubią w kuchni nowości, a już na pewno nie lubią być zaskakiwani. Wiele osób chcących spróbować sushi wyszukuje i wypytuje o podobne smaki, chcą wiedzieć, co to danie przypomina. Do czego jednak sushi można porównać? Trudno to ocenić, ale można śmiało powiedzieć, że porównywanie na nic się nie zda. Tym bardziej, że ową potrawę z surową rybą można przygotować na różne sposobów. Bardziej na ostro i łagodniej, z różnymi dodatkami. To, czy nam zasmakuje, czy nie, w dużej mierze zależy i od tego, czy jesteśmy otwarci na nową kuchnię, i od tego, gdzie zaczniemy swoją przygodę z sushi. Warto więc, jak już wspomnieliśmy, wybrać miejsce sprawdzone, z renomą. Później można spróbować przenieść to danie do domu i samemu spróbować jego przygotowania, nawet nieco eksperymentując z przepisem. A czy trudno jest sushi przygotować? Rzecz względna. Z pewnością będzie to ciekawe doświadczenie, ale już same składniki nie są najłatwiejsze w zdobyciu. Nie jest to może duży problem, ale należy wiedzieć, gdzie i co kupić. Surowe składniki muszą być oczywiście bezwzględnie świeże. Więc tu należy szczególnie uważać na dostawców. Poza tym już samo przygotowanie najprostszego, jak by się wydawało, składnika sushi, czyli ryżu, nie jest najprostsze. A przynajmniej nie przebiega w tradycyjny sposób. Kolejna sprawa – sos. Nie przypomina w niczym sosów do dań europejskich. Więc zarówno przygotowanie sushi, jak i zebranie składników na to danie, może za pierwszym razem stanowić wyzwanie. No i – pomijając kwestię dodatków – bardzo ważna jest odpowiednia ryba. Najlepiej poszukać jej w hurtowni lub w innym źródle, które udzieli sprzedaży bez pośredników. Warto pamiętać jeszcze o jednej podstawowej kwestii. Istnieje naprawdę wiele rodzajów sushi.. Dlatego też należy pamiętać, że to czy smak tej potrawy nam się spodoba czy nie, może w dużej mierze zależeć od tego, po jaki gatunek sushi sięgniemy. Poza tym w Europie i na Zachodzie (na przykład w Stanach Zjednoczonych) sushi przygotowuje się w nieco odmienny niż w ojczystym kraju tego dnia stylu. Jedno jest pewne. Niezależnie od tego czy pokochamy sushi, czy podejdziemy do niego z rezerwą – naprawdę warto takiej kuchni spróbować. Chociażby dla zaspokojenia ciekawości, spróbowania czegoś nowego.