Jak spożywać sushi?

W Japonii sushi spożywa się na dwa sposoby. Albo pałeczkami, albo palcami. Oba te sposoby nie są dla Europejczyków naturalne, ale decydując się na egzotyczna potrawę, warto spróbować jej wraz z tajnikami podania i spożywania. Do dania podaje się sos oraz typowy japoński chrzan, zwany wasabi. Korzeń wasabi uciera się ze świeżego korzenia niczym chrzan. Jest ostry, z charakterystyczną nutką goryczy. Niestety niedostępny w Polsce w surowej i świeżej postaci. Kupując go należy sprawdzić skład: czasem można kupić pod tą nazwą zwykły chrzan z ostrymi przyprawami. Do sushi nie podaje się wody. Najczęstszym napojem spożywanym z tym daniem jest zielona herbata. Ona również dzięki swym właściwościom, nie wpływa negatywnie na nasz odbiór głównego dania. Zielona herbata nie jest w Europie (a tym bardziej w Polsce) na tyle popularna, byśmy znali i rozpoznawali jej poszczególne gatunki. Jednak dobranie odpowiedniego – w najlepszym gatunku – może mieć faktyczny wpływ na jakość dania w całości. Ważny jest również nawyk podawania wraz z sushi marynowanego imbiru, który pozwala na oczyszczeni kubków smakowych miedzy wypróbowywaniem kolejnych gatunków sushi. W restauracjach najczęściej spotykamy się ze sprzedawanymi zestawami sushi – bądź w zestawach gotowych, bądź z domawianych przez klienta.