Maki

Najpopularniejszym rodzajem sushi jest sushi maki. Ten rodzaj sushi najczęściej możemy obserwować na różnego rodzaju filmach, których bohaterowie zajadają się właśnie sushi. Większość z nas myśli też, że sushi występuje tylko w takiej postaci. Sushi maki to charakterystyczne roladki z wodorostami nori. Przyrządza się je w bardzo prosty sposób: ryż i inne dodatki zawija się po prostu w płaty wodorostów nori. Wyróżnia się dwa główne rodzaje sushi maki. Wyróżnia się je na podstawie tego, co wchodzi w skład roladki oprócz ryżu i wodorostów. I tak wyróżnić można sushi maki z owocami morza. Stosowane owoce morza mogą być tu bardzo różne. Najczęściej używa się jednak krewetek, paluszków krabowych, przegrzebek, tuńczyka oraz łososia. Drugi rodzaj sushi maki przygotowywany jest z warzyw. Do najczęściej używanych warzyw należą karczochy, grzyby, papryka oraz bakłażan. Popularne jest także przyrządzanie sushi maki z awokado. Oczywiście najczęściej można spotkać sushi maki, które przyrządzone jest zarówno z owocami morza jak i różnymi warzywami.