Nóż do sushi dostosowany do potrzeb

Dobry nóż do sushi nóż jest bardzo miłą pomocą, dlatego warto go mieć w swojej kuchni, jeśli lubisz przygotowanie sushi w domu na bieżąco.

Jeżeli jesteś kucharzem sushi, to już ten element jest wymagany i prawdopodobnie będzie to najważniejszym narzędziem w przyborniku.

Przed wyjściem i zakupem noża jednak należy wykształcić się w odniesieniu do głównych rodzajów i stylów, które są dostępne – i wybrać ten, który najlepiej pasuje do Twoich potrzeb i budżetu.

Dwa główne rodzaje japońskich noży do sushi

Istnieją dwie główne grupy japońskich noży do sushi i są one podzielone w zależności od sposobu ich szlifowania.

Tradycyjny japoński sushi nóż szlifowany jest z jednej strony, a nóż do japońskiego sushi w stylu zachodnim jest szlifowany po obu stronach (obosieczny) i opiera się na zachodniej konstrukcji noża, ale z dodatkiem japońskich wpływów.

Wpływ ten odnosi się głównie do tego, że zamiast być w proporcjach 50:50 (lub jak „V”) jak to jest u typowych standardowych noży zachodnich, tutaj mamy cieńsze asymetryczne krawędzie o proporcjach 70:30, 60:40, jak i 90: 10.

Tworząc bardziej stromy kąt na przedniej krawędzi ostrza niż na tylnej stronie, cieńsze ostrze jest utworzone co zbliża się do ostrości tradycyjnego noża do sushi o pojedynczej krawędzi.

3 główne style japońskich noży do sushi

Tradycyjnie, kucharz sushi będzie miała co najmniej 3 następujące style noży.

1. Yanagiba. Jest to długo smukły nóż który widzisz najczęściej – jest często używany przez kucharza sushi. Został on zaprojektowany i wykorzystywany głównie do podzielenia surowych bloków ryb i filetów na sushi i sashimi. Spośród wszystkich trzech noży, jest to prawdopodobnie jeden najbardziej przydatny w domu jak i dla sushi kucharzy – z niego będzie się najbardziej skorzystać.

2. Usuba. Nóż usuba jest japońskim nożem do warzyw o cienkiej, prostej krawędzi ostrza, który jest idealny do tworzenia bardzo cienkich kawałków warzyw. Usuba dodatkowo są podzielone na 2 rodzaje. Kataba, który jest szlifowany tylko po jednej stronie i jest zdolne do podejmowania najcieńszych cięć i ryoba, który ma miecz obosieczny.

3. Deba. Deba to mały, zakrzywiony nóż japoński, który jest przeznaczony do usuwania głowy, a następnie filetowania ryby. To może być niemal najlepiej opisane jako skrzyżowanie tasaka do mięsa i noża dla kucharzy. Jest on używany głównie przez zawodowych kucharzy sushi, którzy spędzają część swojego długiego dnia przygotowując całą rybę na sushi.

Teraz już możesz ruszać na zakupy idealnego noża do sushi.