Pochodzenie

Polacy, zwłaszcza ci młodzi, bardzo lubią próbować kulinarnych nowinek z innych krajów, a im egzotyczniej – tym lepiej. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się potrawy kuchni azjatyckiej. Oprócz bardzo znanych i smacznych dań opierających się na różnego rodzaju mięsie (kurczak, wieprzowe, wołowe…) i ryżu oraz makaronie, furorę robi egzotyczne sushi. Jest to japońska potrawa, składająca się z ugotowanego, lepkiego ryżu i wielu dodatków do wyboru – ryby, owoców morza, jadalnych wodorostów lub warzyw. Różne połączenia składników noszą różne nazwy. Sushi to danie, które należy podawać na świeżo, zatem zawsze jest przegotowywane na miejscu. W Japonii jest to bardzo popularna przekąska w ciągu dnia – niewielkie kawałki można szybko spałaszować podczas przerwy w pracy lub w szkole. To bardzo pożywne danie, ponieważ ryż jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze, a dodatkowo nie zawiera cholesterolu ani tłuszczu, dzięki czemu mogą go jeść właściwie wszyscy, o ile tylko lubią jego smak.