Przyrządzanie

Tajemnica japońskiej kuchni tkwi między innymi w sposobie podawania potraw i tego, jak prezentują się one na talerzu. Japończycy niezwykłą wagę przywiązują do czystości oraz estetyki, dlatego też dania z sushi przypominają małe dzieła sztuki umieszczone na talerzu. W tradycyjnej japońskiej restauracji serwującej sushi, wszystkie dania przyrządzane są dopiero po zamówieniu przez klienta. Jest to niezwykle istotne, ponieważ sushi najlepiej smakuje, kiedy jest świeże. Danie przygotowane wcześniej albo takie, w którym świeżość ryby pozostawia wiele do życzenia, nie smakuje tak jak powinno. Dla Japończyka zaserwowanie takiego dania jest nie do pomyślenia, może to bowiem spowodować, że ktoś, kto ma z sushi pierwszy raz do czynienia, więcej po to danie nie sięgnie. Ciekawostką jest też, że tradycyjnie w Japonii sushi spożywa się nie pałeczkami, lecz palcami. W naszych restauracjach jednak ze względów higienicznych podaje się pałeczki. Sushi podbiło serca Polaków. Świadczy o tym chociażby liczba restauracji serwujących tylko tę potrawę.