Restauracja

Wybierając się do restauracji japońskiej z pewnością nie spodziewamy się dużej liczby dań w karcie. A jednak rzeczywistość może nas zaskoczyć, ponieważ sushi niejedno ma imię. Najpopularniejszym rodzajem jest nigri sushi, które formuje się palcami, a następnie na kulce ryży kładzie się płat ryby posmarowanej wasabi, najczęściej w Polsce spotyka się nigri z łososia. Ryby zresztą stanowią podstawę sushi. Powinny być one bezwzględnie świeże, gdyż jest to podstawą dobrego smaku sushi. Jest to również konieczne ze względu na zdrowie, ponieważ sushi przyrządza się z ryby surowej. W dobrej restauracji wszystkie dania będą przyrządzane na naszych oczach, tak abyśmy mieli gwarancję tego, że są świeże. Bardzo popularnym rodzajem sushi jest również maki sushi. Maki sushi powstaje w ten sposób, że rybę i ryż zwija się na płatach nori. Do maki sushi zazwyczaj używana jest ryba maślana, tuńczyk albo węgorz. Często również do sushi dodaje się owoce morza takie jak między innymi krewetki. Wszystko powinno być bardzo estetycznie podane.