Sushi – japońskie vs polskie zwyczaje

Sushi to bardzo znana japońska żywność, która cieszy się ogromną popularnością zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Jest wiele smaków i technik robienia sushi, nie wszystkie są rodem z Japonii, gdyż każdy kraj zdaje się mieć dzisiaj swój pomysł na tę żywność.

Istnieją pewne różnice między tradycyjnym sushi i tym sushi, którym lubimy zajadać się w Polsce. Pierwszą istotną różnicą jest to, że większość japońskiego sushi ma w sobie jakieś ryby, surowe albo z dodatkiem marynaty. Polskie sushi to owoc zdecydowanie zachodniej techniki, jeśli chodzi o tworzenie, dodawanie składników do konkretnego obszaru i zmianę kształtu, wielkości i prezentacji jedzenia przedstawionego przez japońskich wynalazców.

Jest też to bardzo różnie serwowane – inaczej w Japonii i inaczej w naszym kraju. Japończycy w odniesieniu na te zmiany stawiają dzisiaj na nowoczesne sushi w formie przekąski, aby mogli je jeść bez użycia pałeczki. Ludzie na przyjęciach czy festiwalach jedzą dzisiaj susi za pomocą rąk, więc można stwierdzić że od jakiegoś czasu pojawiła się na świecie era nowoczesnego sushi. Wraz z ewolucją dzisiaj o wiele częściej jada się japońskie sushi bez użycia pałeczek, jednak mimo wszystko wielu Japończyków nadal lubią jeść je za pomocą pałeczek. Choć Temaki jest wyjątkiem. Temaki to nori w kształcie stożka, w różnych odmianach. Ten rodzaj sushi byłby ciężki do zjedzenia za pomocą pałeczek.

Jest też wiele innych typów sushi: należą do nich Sukeroku, Sashimi, Nigiri, Inari, Oshi i Maki. Polacy kochają również i te rodzaje sushi i są zaznajomieni z nimi, ponieważ są one serwowane przez liczne restauracji w naszym kraju. W szczególności Sukeroku jest bardzo słynne i łatwo dostępne w Polsce. Bardzo cenione przez fanów jedzenia w stylu fit ze względu na ich wegetariański charakter. W wersjach niskobudżetowych możemy też znaleźć i sushi tzw niskiej jakości, które można zrobić ze składników dostępnych w pierwszych lepszych sklepach spożywczych. Sukeroku z racji tego, że jest również popularny w naszym kraju to kolejny rodzaj sushi, jaki można znaleźć w formie gotowej, w polskich sklepach. Jest to tanie jedzenie, a nie tak jak niektórzy sądzą – drogie i elitarne.

Sushi japońskie i sushi polskie są różne, ponieważ są one bardzo różne pod względem jakości. Sukeroku to tanie sushi które jest szeroko dostępne w naszym kraju. Istnieje wiele barów w Polsce, które zostały stworzone specjalnie po to, by zaspokoić polski szał na sushi. Co ciekawe w tych barach nierzadko jada się to tradycyjne danie do głośnej rockowej muzyki rockowej. Ten rodzaj sushi odzwierciedla to, co tradycyjne japońskie damy i dżentelmeni uznaliby za bardzo dziwaczne, o ile nie do przyjęcia. Kombinacja sushi, baru i rockowej atmosfery z polskimi meblami i kolorystyką to coś, czego znawcy japońskiej etykiety mogliby nie przełknąć.

Tak czy inaczej, sushi w Polsce jest bardzo popularne i nic nie wskazuje na to, by ta tendencja mogła się zmienić. Jednak jeśli ma się okazje warto skorzystać z typowo japońskiej wersji sushi oraz etykiety dotyczącej jego spożywania.