Wyposażenie

Kiedy już wkręcimy się w azjatycką kuchnię – nie ma siły, trzeba brnąć dalej. Przygotowaliśmy wspaniałe, estetyczne, wysokiej jakości sushi z ryżu kosztującego pięćdziesiąt złotych za opakowanie i co… Mamy podać to na peerelowskiej porcelanie po babci? Do tego srebrne sztućce rodowe? Na plastikowych talerzykach? Skąd! Aby postawić kropkę nad i, należy zainwestować jeszcze w odpowiednią oprawę tego egzotycznego posiłku. Należałoby nabyć odpowiedni talerz. Najodpowiedniejsze będą podłużne, płytkie naczynia, często sprzedawane w kompletach z małymi miseczkami na sos sojowy, chrzan wasabi, imbir. Skoro mamy już załatwioną sprawę jedzenia, to należy zająć się teraz napojami i wybrać komplet naczyń do sake. Składa się on z dzbana o charakterystycznym kształcie (przypomina wazon) oraz kieliszków z szerokim wlotem. Są wykonywane z dość grubej ceramiki. Jeśli wolimy herbatę – wybieramy zestaw do parzenia tegoż napoju: nieduży, pękaty imbryk oraz niskie, szerokie czarki. Efekt? Bardzo azjatycki.