Zagrożenia

Sushi, mimo że jest smaczną potrawą, niesie za sobą pewne zagrożenia, jak każde przygotowywane danie. Ponieważ większość składników ukryta jest w rulonie, wydaje nam się, że są to zdrowe produkty, to mogą one być wysokokaloryczne, np. awokado, jajko, majonez. Ryby mogą zawierać też szkodliwe substancje, gdyż żyjąc w wodach są narażone na działanie pierwiastków i zanieczyszczenia, szczególnie rtęć. Wszelkie zatrucie wody wpływa na cały ekosystem wodny, też na ryby. Należy używać tylko ryb z pewnych źródeł do przygotowywania sushi. Ponieważ przy spożywaniu sushi mamy do czynienia z surowym mięsem ryby, może się to przyczynić do powstania chorób przenoszonych drogą pokarmową. Surowe mięso może zawierać niebezpieczne bakterie, wirusy a przede wszystkim pasożyty. Przed pasożytami możemy się uchronić zamrażając rybę. Zimna temperatura zabija pasożyty, ale jajeczka pasożytów dopiero po upływie kilku dni. Jeżeli boimy się chorób przenoszonych drogą pokarmową, możemy skorzystać z ryby wędzonej.